Foto: Pixabay

Schrijfoefening 'bloemen'

Omdat het leuk is af en toe even te gaan zitten en schrijven, hier een paar korte schrijfopdrachten om even een kwartiertje te schrijven. De opdrachten gaan allemaal over de foto met de blauwe bloemen hierboven.

Opdracht 1
Kijk naar de foto hierboven  en laat de kleuren op je inwerken. Geniet een minuutje van het kunstwerk.

Nu vraag ik je om zonder aarzelen te kiezen: welke kleur van bovenstaand kunstwerk vind jij het mooist? Zet deze kleur bovenaan je schrijfblad.

Schrijf dan vijf minuten waarom jij deze kleur hebt gekozen. Wat zie je in de kleur? Waar denk je aan bij deze kleur? En dan ga je gewoon verder. Laat de gedachten stromen en vang ze met je pen. Blijf gewoon doorschrijven totdat je vijf minuten om zijn. Zet eventueel een timer op je telefoon of een alarm/eierwekker die na vijf minuten een signaal geeft.

Opdracht 2
Zoals je ziet staan er bloemen op de foto. Noem allereerst een bloem die je zelf heel mooi vindt.

Schrijf dan drie minuten lang over die bloem. Probeer de kleur te benoemen, wat de betekenis is van de bloem misschien, beschrijf de structuur van de bloem, de blaadjes, en of er een geur of iets anders bij hoort. 

Opdracht 3
Die bloem die je net hebt beschreven, die doe je iemand anders cadeau.

Schrijf in 5 minuten aan wie je de bloem cadeau wilt doen en waarom. Geef voorbeelden wat jou tot het besluit deed komen om juist die persoon de bloem aan te bieden. En blijf daarna doorschrijven over alles wat er nog meer door je hoofd speelt.

Het gaat vooral om het schrijven, het is de bedoeling dat je doorschrijft en niet gaat schrappen. Alles is goed. Als er niets komt, schrijf je dat er niets komt. Tot de vijf minuten voorbij zijn.

Opdracht 4
Tenslotte: de haiku.
Hieronder staat een link met uitleg over hoe een haiku gemaakt wordt en waar je op kan letten. 
Wikipedia uitleg haiku

Neem jouw bloem in gedachten, gebruik alles wat je erover geschreven hebt en beschrijf de bloem in een haiku.

Veel plezier!

PS Als je tevreden bent, laat je dan een reactie achter met je haiku erbij?